OPBEVARING AF CHAMPAGNE
Det er ikke ligegyldigt hvordan man opbevarer champagne. Ideelt set ligger champagne bedst mange meter under jorden i lange gange og kældre i champagnedistriktet med fast temperatur og høj luftfugtighed. Og det er selvfølgelig også sådan champagnen har været opbevaret indtil den bliver sendt til os hos Fransk Champagne ApS.
OPBEVARING HOS FRANSK CHAMPAGNE
Når den champagne, vi har købt ankommer hos os, afhænger håndteringen af, hvad der skal ske med den. Hvis den skal sendes videre i løbet af mindre end en uges tid, bliver den opbevaret i de kasser, den er ankommet i på vores lager i stabil temperatur.
Hvis der er den mindste chance for at champagnen skal ligge lidt længere tid, før den bliver solgt, pakker vi den ud af kasserne, og lagrer den efter forskrifterne. Det gælder f.eks. alle årgangschampagner og Cuvée de Prestige.
Vi sender omhyggeligt champagnen videre til vores kunder med en håndbåren fragtservice. Så når champagnen ankommer hos dig, kan du være sikker på at den er blevet behandlet rigtigt hele vejen indtil da.
HÅNDTERING AF DIN CHAMPAGNE
Når du har modtaget din champagne anbefaler vi at du også tænker over, hvordan du opbevarer den. De ting man skal være opmærksom på er temperatur, luftfugtighed, rystelser og UV-lys, samt den vinkel flasken opbevares i.
Det absolut vigtigste i forhold til både temperatur og luftfugtighed er at der ikke må være for mange og for store udsving. Ideelt set skal champagnen opbevares ved 12 grader Celcius (Der er lidt uenighed om den helt ideelle temperatur, men de fleste er enige om 10-13 grader Celcius). Bemærk at en champagne ikke bliver ødelagt af at du har den liggende i stuetemperatur et par måneder, før du drikker den.
LUFTFUGTIGHED
Luftfugtigheden har også betydning, idet man bl.a. kan risikere, at korkproppen tørrer ud. Champagne lagres bedst ved en relativt høj luftfugtighed. Igen er det vigtigste at der ikke er store udsving, men altså også at der ikke er alt for tørt. Igen behøver du ikke at bekymre dig alt for meget om luftfugtigheden hjemme, hvis du ikke opbevarer champagnen i længere tid.
LANGTIDSOPBEVARING
Ved langtidsopbevaring skal champagnen ligge ned. Dette har først og fremmest betydning, fordi det er bedre at der er champgane end luft op ad proppens inderside. Det har både betydning for den måde champagnen udvikler sig på i flasken under lagring og også for at proppen ikke tørrer ud. Men du kan sagtens have en flaske champagne stående op i en måneds tid uden at den tager skade af det.
RYSTELSER
Rystelser kan skade champagnen. Man bør behandle den rimeligt forsigtigt under transport, og når den ligger, bør den ikke udsættes for for mange rystelser. Det er værd at bemærke at mange køleskabe – også vinkøleskabe skaber mikrovibrationer, som kan skade champagnen. Opbevaring i køleskab i længere tid, er derfor ikke en god ide. Temperaturen i et almindeligt køleskab er typisk også for lav. Og champagnen har derfor normalt bedre af at opholde sig et andet sted.
UV-LYS
Champagnen må ikke udsættes for UV-lys. En champagne, der står i solen klarer den ikke godt i ret lang tid. Sollyset nedbryder bestanddele i champagnen og ændrer den ikke til det bedre. Lyset i gode vinkøleskabe er uden UV-lys. Og glaslåger i gode vinskabe har UV-filter i glasset.
DEN IDEELLE OPBEVARING
Champagner er flotte flasker – Så hvis du vil have din champagne stående fremme, bebrejder vi dig ikke – Vi kan også godt lide at gå og kigge lidt på en flaske, vi snart skal drikke. Men stil den gerne mørkt og aldrig i direkte sollys. Prøv at finde et sted med stabil temperatur og uden rystelser – altså ikke oven på emhætten eller køleskabet. Og drik den så inden for et par måneder.
Vil du opbevare, samle eller lagre din champagne (Det er en sjov hobby, som vi kun kan anbefale), så tænk grundigt over opbevaringen.
Vi kan anbefale dette firma, som har stor erfaring i alle former for opbevaringsløsninger til vin: VintageKeeping. Det er også der vi selv får vores opbevaringsløsninger fra.