Årgangschampagne

Non Millésimé / Non vintage 

De champagner, der ikke er årgangschampagner betegnes: nv / non millésime / non vintage

Langt den største del af den champagne, der produceres, er ikke årgangschampagne. Det gælder bl.a. de mest udbredte og kendte champagner, som f.eks. Moët & Chandon Imperial BrutVeuve Clicquot Brut og Tattinger Brut Réserve. Alle champagner, der smager fantastisk, og som vi selv drikker med stor fornøjelse. Disse champagner kan blandes af vine fra flere årgange, og er typisk den champagne, som producenterne lægger mest energi i og reelt er mest stolte af.

Producenterne skaber deres egen unikke smag, som de lykkes med at fastholde og genskabe år efter år i disse blandingschampagner. Når man køber en sådan champagne smager den altså ligesom sidste gang, man købte den. Det er en af de meget fine kvaliteter ved non millésimé champagner; at man kan være sikker på smagen hver gang.

Selvom disse champagner ikke er årgangschampagner, er de alle sammen produceret og lagret i overensstemmelse med de strenge krav der gælder for champagne. Det betyder bl.a. at de alle sammen er produceret efter champagnemetoden og at de afslutningsvis er lagret i mindst 15 måneder, inden de kommer på markedet.

De fleste producenter producerer flere forskellige non millésimé champagner. F.eks. en blanc de blanc eller blanc de noir eller en eller flere sødere champagner (sec eller demi sec).

Mange laver også en finere non millésimé med nogle af de bedste druer og/eller kun af den første fine presning af druerne. Eksempler på sådanne champagner er den meget fine champagne Préludes Grands Crus fra Taittinger, eller G.H Martel & Co’s Premier Cru Brut

De fleste non millésimé champagnger egner sig faktisk godt til lagring. De kan ændre karakter ved lagring og kan opnå nogle meget fine smagsnuancer. Det er en sjov hobby, som kan give helt unikke smagsoplevelser. Læs mere om opbevaring af champagne her. 

Millésimé / Årgangschampagne / Vintage

Nogle champagner stammer kun fra et enkelt års høst. De særligt gode år, hvor producenterne beslutter at lave en årgangschampagne. Disse champagner lagres i mindst 3 år, men ofte meget længere, og udvikler med tiden særlige smagsnuancer. Ofte kan en årgangschampagne gemmes meget længe og blive ved med at udvikle sig. De dyreste champagner er årgangschampagner, og det er af og til muligt at købe champagner, der er 100 år gamle – eller mere. Kendere og entusiaster elsker at smage sig igennem disse mange forskellige og meget avancerede champagner. Årgangschampagner smager forskelligt fra år til år, og den samme årgangschampagne ændrer smagen med tiden, så en Taittinger Brut Cuvée 2012, smager ikke af det samme, hvis du drikker den nu, som hvis du drikker den om 10 år. Et andet eksempel på en god årgangschampagne er Moët & Chandon Grand Vintage 2012.

Læs mere her om de særligt fine årgangschampagner “Cuvée de Prestige” som f.eks. Dom Perignon, Comtes de Champagne og Les Grands Nots 

VINTAGE CHAMPAGNE